UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Komite Etkinlikleri

2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kayıtlı Nevruz’un diğer adları arasında yer alan Çiğdem Gününü yaşatmak amacıyla UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, AHBV Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği iş birliğiyle 7. Hamamönü Çiğdem Şenliği gerçekleşmiştir.

Program Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Özgül ÖZKAN YAVUZ, Altındağ Belediye Başkanı Sayın Doç. Dr. Asım BALCI, AHBV Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Orhan KURTOĞLU, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ’un açılış konuşmalarıyla başlamıştır.

Programın devamında kırdan toplanan çiğdem çiçekleri kuru bir çalıya takılarak davul eşliğinde; ailelerin ve çok sayıda üniversite öğrencisinin katılımıyla Hamamönü esnafı ziyaret edilmiştir. Esnaftan mani eşliğinde yağ ve bulgur toplanmıştır. Toplanan yağ, bulgur ve çiğdem çiçekleri ile Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi önünde çiğdem pilavı yapılmıştır. Pilav ikramının ardından bahar türküleri dinletisi gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’deki çoğu endemik Nevruz ve Çiğdem çiçekleri ile Nevruz ve Çiğdem Günü kutlamalarının fotoğraflarından oluşan ve Nevruz ve Çiğdem kutlamalarının doğayla etkileşimini yansıtan “Nevruz Çiçektir Biyolojik Çeşitliliktir” adlı sergi davetlilerle birlikte gezilmiştir. Programa akademisyenler, doktora ve yüksek lisans düzeyinden öğrenciler ve dört yüzü aşkın kişi katılmıştır.


first img first img first img first img first img first img first img first img