UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Komite Etkinlikleri

17 Ocak 2020 tarihinde, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Altındağ Belediyesi, Çamlıdere Belediyesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği iş birliğiyle “Ferfene Gecesi” etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Etkinlik, Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın 2010 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydının 10. yılı vesilesiyle düzenlenmiştir. Etkinliğe, UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, 25. ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili Prof. Dr. Ruhi ERSOY, çok sayıda akademisyen, öğrenci, ülke içinden ve dışından konuklar ile Çamlıdere Belediyesi Ferfene sanatçıları katılmıştır.

Ferfene Gecesi, Sayın OĞUZ’un “Geleneksel Sohbet Toplantıları ve Ferfene” konulu konuşması ve müzede hazırlanan geleneksel şerbet, kahve ve lokum sunumuyla başlamıştır. Sayın OĞUZ geleneksek sohbet toplantılarındaki yemek kültürü hakkında bilgi vermiştir. Sayın ERSOY’un, “geleneğin canlandığı mekânlar” olarak tanımladığı geleneksel sohbet toplantılarının yapıldığı yerlerin işlevi ve amacını ele alan konuşmasının ardından yerli ve yabancı misafirler duygu ve düşünlerini ifade etmişlerdir.

Ardından “oyun çıkarma”, “köy tiyatrosu”, “köylü temsilleri” gibi adlarla da anılan köy seyirlik oyunları oynanmıştır. Çamlıdere Belediyesi ve Müze çalışanları tarafından “Berber, Hoca, Kalaycı ve Sınır Taşı” adlı oyunlar sergilenmiş; tekerlemeler söylenmiş; masal ve hikâye anlatımları gerçekleştirilmiştir. Ziyaretçilerin, yeni kuşaklar tarafından bilinmeyen ve kentte yaşayanlar tarafından da günden güne unutulan bu tür toplantıların müzede, halka açık şekilde gerçekleştirilerek genç kuşaklara aktarılmaya çalışılması hakkında memnuniyetlerini dile getirmelerinin ardından etkinlik sona ermiştir.