UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Komite Raporları

Somut Olmayan Kültürel Miras ve Yükseköğretim

Alt Çalışma Grubu  Raporu

 

Somut Olmayan Kültürel Miras ve Yükseköğretim Alt Çalışma Grubu Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Pınar KASAPOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Tuna YILDIZ ve Dr. Öğr. Üyesi A. Erman ARAL tarafından 24 Haziran 2021, 26 Ağustos 2021 ve 11 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantılar ve bu süreç içinde sosyal medya, telefon aracılığıyla gerçekleştirilen bireysel ve grup çalışmaları sonucunda elde edilen veriler bir rapor haline getirilmiştir. “Durum tespiti, işleyişin saptanması, sonuç ve öneriler” başlıklarını içeren üç ayrı bölüm altında çalışmalar yürütülmüştür.

  • Çalışmanın başlangıcında Türkiye’de “Somut Olmayan Kültürel Miras” (SOKÜM) kavramının yükseköğretim kurumlarında ne şekilde yer aldığının “durum tespiti”ni yapmak adına önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim programlarında gerçekleştirilen dersler ve uygulamalar incelenmiş ve bir tablo oluşturulmuştur.
  • SOKÜM ile ilgili hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin dökümü hazırlanmıştır.
  • SOKÜM ile ilgili projeler incelenmiştir.
  • 100/2000 YÖK Doktora Bursu incelenmiştir.
  • SOKÜM ile ilgili Araştırma Uygulama Merkezleri ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) incelenmiştir.
  • Somut olmayan kültürel mirasın eğitime entegrasyonu konusunda dünyada yürütülen çalışmalar incelenmiştir.
  • Elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanan tablolar, yapılan detaylı araştırmalar sonucunda “işleyiş” gösterilmeye çalışılmıştır. Son kısımda ise elde edilen verilerden yararlanılarak “sonuç ve öneriler” verilmeye çalışılmıştır.

 

Somut Olmayan Kültürel Miras ve Yükseköğretim Alt Çalışma Grubu  Raporunun tamamı için Tıklayınız.