UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu İstanbul'da Başladı

20.7.2016

UNESCO’nun kültür alanındaki altı sözleşmesinden biri olan 1972 tarihli Doğal ve Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu çalışmalarında Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezinde başladı. Komite çalışmalarına 10-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında 10 gün süresince devam edecektir.

Komite’nin açılış töreni 10 Temmuz 2016 akşamı saat 18:30’da başladı. Sayı...n Binali Yıldırım'ın video mesajından sonra Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş, UNESCO Genel Direktörü Sayın İrina Bokova, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Sayın Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu Başkanı Büyükelçi Sayın Lale Ülker, UNESCO Genel Konferans Başkanı Sayın Stanley Mutumba Simataa, UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Michael Worbs ve ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz açılış konuşmalarını yaptı. Gençlik Forumu Sonuç Bildirisi genç temsilciler tarafından okundu ve Genel Direktör İrina Bokova tarafından ney sanatçımız Kutsi Erguner'e "UNESCO Barış Sanatçısı" unvanı verildi. Açılış konuşmalarında

Sayın Avcı, Türkiye’nin Dünya Miras Merkezi çalışmalarına katkıda bulunmak üzere Dünya Miras Fonu katkı payını iki katına çıkaracağını duyurdu. Sayın Oğuz konuşmalarında Türkiye’nin Dünya Miras Alanlarını içeren ve Millî Komisyon tarafından hazırlanan “World Heritage in Turkey 2016” kitabının basılı ve dijital nüshalarının toplantı katılımcılarına takdim edileceğini ve UNESCO Kitapevine hediye edilecek kitapların satışından elde edilecek bütün gelirin de Dünya Miras Merkezine aktarılacağını belirtti.

40. Dünya Miras Komitesi çalışmaları Komite Üyesi 21 Devletin delegasyonlarının yanında Sözleşmeye taraf olan 192 devlet, sivil toplum ve uzman kuruluş temsilcilerinden oluşan 1500 civarında katılımcı tarafından takip edilmektedir.

Türkiye’nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sayın Hüseyin Avni Botsalı başkanlığında Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu temsilcileri ve uzmanlardan oluşan bir heyetle takip ettiği Komite çalışmalarında Türkiye'nin Ani Arkeolojik Sit Alanının da yer aldığı 14'ü kültürel, dokuzu doğal ve dördü karma olmak üzere toplam 27 adaylık başvurusu ve 48'i Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesindeki alanlar olmak üzere Dünya Miras Listesindeki 108 miras alanının koruma durumlarının incelenmesi ve Geçici Liste adaylıkları gündeme alınmıştır.

UNESCO’nun 192 devletle en fazla taraf olunan Sözleşmesi’nin Komite üyeleri kompozisyonu aşağıdaki gibidir:
Angola, Azerbaycan, Burkina Faso, Hırvatistan, Küba, Finlandiya, Endonezya, Jamaika, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Kore Cumhuriyeti, Tunus, Türkiye, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Vietnam, Zimbabve.