UNESCO ve kalkınma amaçlı diğer paydaşları, 54 Afrika ülkesinin daha güçlü ve odaklı stratejilere sahip olması için çalışmaktadır. Afrika Rönesans’ına doğru giden bu yolda, Afrika Birliği 2063 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündeminin benimsenmesi ile birlikte Afrika Ekonomi Topluluğuna doğru giden bir yol açılmıştır. Bu doğrultuda, Afrika toplumları arasında güçlü bağlar kurulmaktadır.
Afrika Önceliği Hakkında
UNESCO, kuruluşundan bu yana Afrika'nın; küresel barış, güvenlik ve refah hedeflerine ulaşılmasında büyük bir rol oynadığını kabul etmiştir. Bu girişim, Afrika ülkelerinin karşılaştığı karmaşık zorlukları ele almak için eğitim, kültür, bilim ve iletişimin temel kaldıraçlar olduğu inancını yansıtmaktadır.
Afrika Önceliği, güçlü ortaklıkları, kapsayıcı politikaları ve yerel koşullara göre tasarlanmış programları teşvik ederek ulusal kapasiteleri güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda kıtanın zengin çeşitliliğe sahip kültürel mirasını tanıtmak, bununla beraber bilgi ve teknolojiye hakça erişimi kolaylaştırmak da bu girişimin amaçları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda UNESCO, Afrika toplumlarının sürdürülebilir ve müreffeh bir gelecek için sahip oldukları benzersiz potansiyellerinden yararlanmalarını sağlayarak yeniliğe ve dayanıklılığa elverişli bir ortam yaratmaya çalışmaktadır.
Eğitim ve Kapasite Geliştirme
UNESCO'nun Afrika Önceliği'nin temel taşlarından biri herkesin nitelikli eğitime erişiminin sağlanmasıdır. Bu kapsamda UNESCO, eşitsizliği azaltmayı ve hakkaniyeti gözeten kapsayıcı eğitim politikaları geliştirmek için Afrika hükümetleriyle yakın iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Buna okuryazarlığın geliştirilmesi, mesleki ve teknik becerilerin arttırılması ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim sistemlerine entegre edilmesine yönelik girişimler de dâhildir.
Kültür ve Mirasın Teşviki