UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

“Bilge Tonyukuk Anıtı’nın Dikilişinin 1300. Yıl Dönümü” Lansmanı

26.4.2020

“Bilge Tonyukuk Anıtı’nın Dikilişinin 1300. Yıl Dönümü Lansmanı”, Uluslararası Türk Akademisi tarafından UNESCO 40. Genel Konferans Başkanı Büyükelçi A. Altay CENGİZER’in de katılımıyla 24 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

“Bilge Tonyukuk Anıtı’nın Dikilişinin 1300. Yıl Dönümü”, Türkiye’nin önerisi ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan ve Özbekistan ile Uluslararası Türk Akademisi, TÜRKPA ve TÜRKSOY’un desteğiyle UNESCO 40. Genel Konferansı kararı doğrultusunda 2020 yılı için UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alındı.

Bilge Tonyukuk Anıtı’nın Dikilişinin 1300. Yıl Dönümü kutlamalarının açılışı olarak gerçekleştirilen “Büyük Bozkır Medeniyeti: Tonyukuk Mirası ve Çağdaş Türk Dünyası” konulu uluslararası video konferansa Uluslararası Türk Akademisi ev sahipliği yaptı. Konferansa Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan KIDIRALİ, UNESCO 40. Genel Konferans Başkanı Büyükelçi A. Altay CENGİZER, UNESCO Asya ve Pasifik Bölümü Başkanı Andrey ŞEVELEV, TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek MAMAYUSUPOV, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Günay EFENDİYEVA, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türk Konseyi Avrupa Temsilciliği Ofisi İcra Direktörü Janos HOVARİ, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal ÇAKICI, Moğolistan Milli Müzesi Müdürü Dagvaadorj SUHBAATAR başta olmak üzere ABD, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Moğolistan, Özbekistan ve Türkiye’den tanınmış pek çok akademisyen katıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden araştırmacılar da konferansa dinleyici olarak katıldı ve sosyal medya kullanıcıları da konferansı canlı yayında takip edebildi.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan KIDIRALİ’nin açış konuşmasını müteakiben UNESCO 40. Genel Konferans Başkanı Büyükelçi A. Altay CENGİZER yaptığı konuşmada; Tonyukuk mirasının dünya kültür ve medeniyeti için önemini vurgulayarak, UNESCO ile işbirliği içinde yıl dönümünü kutlama girişimini takdir ettiğini ifade etti.  

Konuşmacılar, Bilge Tonyukuk Anıtı’nın UNESCO düzeyinde kutlanmasının dünya kültürü için büyük bir gelişme olduğunu kaydetti ve bilim insanları Bilge Tonyukuk Anıtı’na ilişkin bildiri sunarak tartışmalarını gerçekleştirdi.

Konferansta aynı zamanda Uluslararası Türk Akademisinin Bilge Tonyukuk Anıtı metninin 12 dile çevirisini bir araya getirerek hazırladığı “Bilge Tonyquq” yayını tanıtıldı. Konferans sonunda ise yıl içerisinde kutlama etkinliklerinin devam edeceği dile getirildi.