UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

“Büyük Bozkır: Kültürel Miras ve Dünya Tarihindeki Rolü” başlıklı Uluslararası Konferans 15 Mayıs 2019 tarihinde Paris’te gerçekleştirildi.

15.5.2019

“Büyük Bozkır: Kültürel Miras ve Dünya Tarihindeki Rolü” başlıklı uluslararası konferans 15 Mayıs 2019 tarihinde Uluslararası Türk Akademisi tarafından UNESCO işbirliğinde Paris’te yer alan UNESCO Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Türk Akademisi ile UNESCO Nezdindeki Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan Daimi Temsilcilikleri tarafından düzenlenen konferansa Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan KYDRALİ, UNESCO Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay CENGİZER, UNESCO Nezdindeki Azerbaycan Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rahman MUSTAFAYEV, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekilî Prof. Dr. Metin EKİCİ, Türk Mirası ve Kültür Vakfı Başkanı Günay EFENDİYEVA ile Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Hindistan, Çin, İngiltere, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Fransa, Letonya, Hollanda ve Macaristan gibi ülkelerden 70 kadar tarihçi, uluslararası kuruluş ve diplomatik misyon temsilcileri de katılım sağladı.

Türk Dünyası ‘Büyük Bozkır’ fikrini uluslararası platforma iletmeyi ve Türk tarihini yeniden değerlendirmeyi amaçlayan ve Balasagunlu Yusuf’un “Kutadgu Bilig” eserinin yazılışının 950., Altın Orda Hanlığı’nın ve Talas Kurultayı’nın 750., ünlü Türk şairi Nesimi’nin doğumunun 650. Yıl dönümlerine ithafen gerçekleştirilen konferans kapsamında “Zaman ve Mekan Kavramlarına Göre Büyük Bozkır”, “Göçebe Kültürü ve Bu Kültürün Dünya Uygarlığına Katkısı”, “Büyük Bozkır Tarihinde Yeni Bir Dönem Olarak Türk Dünyası’nın Kökeni” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan KYDRALİ, konuşmasında ‘Büyük Bozkır’ın dünya uygarlığına yaptığı katkıyı vurgulayarak Fransız tarihçi Rene GROUSSET’nin 1939 yılında kaleme aldığı “Büyük Bozkır İmparatorlukları” isimli eserinde ‘Büyük Bozkır’ kavramını ilk defa kullanıp tarih bilimine sunduğunu belirtti.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, bozkırın insanlığın ortak hazinesi olduğunu vurguladığı konuşmasında bozkır coğrafyasının kendine özgü bir medeniyet coğrafyası olduğu görüşünü ifade etti. Bozkırlarda kadın ve erkeklerin eşit mesafede olduğu bir kültürün oluştuğunu ve bunun yüzyıllar boyunca bugüne kadar geldiğini belirtti. Sayın OĞUZ, “Kuşkusuz insanlığın bugüne kadar doğu, batı, kuzey ve güneyde oluşturduğu ortak medeniyet bizim medeniyetimiz. Hepsi çok değerli ve insanlığın gelişimine çok katkı sağladı ama bozkır coğrafyası insanlığın medeniyetine pek çok olumlu unsur ve deneyim kazandırdı. Bu bakımdan hem bozkırı hem doğu, batı, kuzey ve güneyi birlikte alabilmeliyiz.” dedi.

Konferans sırasında, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan KYDRALİ, Türk tarihi ve Türk Birliği üzerine yaptıkları çalışmalardan dolayı uluslararası camiada tanınmış bilim insanlarına Uluslararası Türk Akademisi’nin “Türk Dünyası Kültürüne Hizmet Ödülü” olan altın madalyasını takdim etti. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ’un layık görüldüğü ödül ayrıca Hindistan’daki İndira Gandhi Ulusal Sanat Merkezi (IGNCA) Profesörü Mansura HAYDAR’a, Paris Üniversitesi Profesörü Wanda DRESSLER’e ve L. N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi Profesörü Bolat KÖMEKOV’a da takdim edildi.


first img first img first img first img first img first img first img first img first img