UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

“Bilecik İlimizin Tarihî ve Kültürel Mirasları İçin UNESCO Süreçleri” adlı toplantı 12 Aralık 2019 Tarihinde Bilecik’te Gerçekleştirildi

13.12.2019

Bilecik İlimizin Tarihî ve Kültürel Mirasları İçin UNESCO Süreçleri” adlı toplantı 12 Aralık 2019 tarihinde Bilecik Valiliği, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve Söğüt Tarih Araştırma, Düşünce ve Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle Bilecik’te gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmaları Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü KESKİN, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim TAŞ ve Bilecik Valisi Bilal ŞENTÜRK tarafından yapıldı.

Açılış konuşmalarından sonra Bilecik alanında uzman akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve çok sayıda öğrencinin katıldığı toplantının birinci bölümünde UTMK Başkanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, UNESCO’nun amaç ve görevlerini, listelerini, programlarını ve ağlarını özetlediği sunumunu gerçekleştirdi.

UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar KUTLU, Somut Olmayan Kültürel Mirasın okul içi ya da okul dışı eğitim aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarımını ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Ardından UTMK Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Selcan GÜRÇAYIR TEKE Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinin oluşturulmasındaki temel ölçütleri ve unsurların Listeye kaydedilme süreçlerini ele alan bir sunum gerçekleştirdi.

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem KOÇ ise Eskişehir’in somut olmayan kültürel mirası deneyimini ve Eskişehir’in 2016 yılında UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na üyelik süreci deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. İlk oturumun son konuşmacısı Söğüt Tarih Araştırma, Düşünce ve Kültür Sanat Derneği Başkanı Emrah Bekçi de “Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri”nin tarihî kökleri hakkında bilgi verdi. 

 

Toplantının ikinci bölümünde Dr. Eser ÇALIKUŞU tarafından Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Alanları hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu. Kalkınma Ajanslarının deneyimlerinin de paylaşıldığı toplantıda Utku ÇİL ve Kerem ÖZBEY 2017 yılında Kütahya’nın Zanaat ve Halk Sanatları, 2019 yılında ise Afyonkarahisar’ın Gastronomi alanlarında Yaratıcı Şehirler Ağı’na üyeliğini değerlendiren birer konuşma gerçekleştirdiler.

 

Toplantı sonrasında Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi ziyareti gerçekleştirildi.


first img first img first img first img first img first img first img