UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

Millî Komisyonumuzun İş Birliğiyle Ankara SOKÜM Müzesinde “Ferfene Gecesi” Etkinliği Gerçekleşti

17.1.2020

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Altındağ Belediyesi, Çamlıdere Belediyesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği iş birliğiyle 17 Ocak 2020 tarihinde Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde “Ferfene Gecesi” etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlik, Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın 2010 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydının 10. yılı vesilesiyle düzenlendi. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, 25. ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili Prof. Dr. Ruhi ERSOY, çok sayıda akademisyen, öğrenci, ülke içinden ve dışından konuklar ile Çamlıdere Belediyesi Ferfene sanatçıları katıldı. 

Ferfene Gecesi, Sayın OĞUZ’un “Geleneksel Sohbet Toplantıları ve Ferfene” temalı konuşması ve müzede hazırlanan geleneksel şerbet kahve-lokum sunumuyla başladı. Sayın OĞUZ, “Kız anadan öğrenir sofra düzmeyi, oğlan babadan öğrenir sohbet gezmeyi” sözü ile geleneksek sohbet toplantılarındaki yemek kültürü hakkında bilgi verdi. Daha sonra Sayın ERSOY, “Geleneğin canlandığı mekânlar” olarak tanımladığı geleneksel sohbet toplantılarının yapıldığı yerlerin işlevi ve amacını ele alan bir konuşmasından sonra, yerli ve yabancı misafirler, duygu ve düşünlerini ifade ettiler. 

Konuşmaların ardından, Ferfene kültürünün canlandırılması kapsamında Müzenin hazırladığı kavurma pilav ve yayık ayranı ile Çamlıdere Belediyesinin döğme köftesinden oluşan yemek ikramı yapıldı ve çay-kahve ikram edildi.

Ardından “oyun çıkarma” “köy tiyatrosu”, “köylü temsilleri gibi adlarla da anılan köy seyirlik oyunları oynandı. Çamlıdere Belediyesi ve Müze çalışanlarının başarıyla sergilediği Berber, Hoca, Kalaycı ve Sınır Taşı adlı oyunlar ilgiyle izlendi. Oyun aralarında Müze çalışanları masal, tekerleme, hikâye anlatımları gerçekleştirdi. Ziyaretçiler, yeni kuşaklar tarafından bilinmeyen ve kentte yaşayanlar tarafından da günden güne unutulan bu tür toplantıların müzede halka açık şekilde yapılmasını ve genç kuşaklara aktarılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler.