6 Mayıs 2025 tarihinde UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve bağlı birimleri olan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Gölbaşı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ile Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği iş birliğiyle HBV Üniversitesi Itrî Yerleşkesinde Hıdırellez Şenliği gerçekleştirildi.
Hıdırellez Şenliğinne HBV Üniversitesi Rektör Yardımcıları Sayın Prof. Dr. Metin ORBAY ve Sayın Prof. Dr. Kürşat GÖKTÜRK, Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Nurşen ÖZKUL FINDIK ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Sayın M. Prof. Dr. Öcal OĞUZ ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Açılışta UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Sayın M. Prof. Dr. Öcal OĞUZ, 2017 yılında Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın çok uluslu olarak İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydettirdiği “Hıdırellez”in insanlığın ortak mirası olduğunu ifade eden bir konuşma gerçekleştirdi. HBV Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Kürşat GÖKTÜRK, Hıdırellez Şenliğine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. HBV Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Nurşen ÖZKUL FINDIK ise üç yıldır HBV Üniversitesinde düzenlenen Hıdırellez Şenliğinin bir gelenek hâline geldiğini ifade ederek bundan duyduğu memnuniyeti aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından Hıdırellez Şenliği kapsamında geleneksel ritüelleri yaşatmak amacıyla birbirinden renkli uygulamalar gerçekleştirildi. Katılımcılar, baharın gelişini simgeleyen yumurta boyama ve tokuşturma ritüelini deneyimlediler. Hastalıklardan arınma ve güzel başlangıçlar için umutla ateş üzerinden atladılar.
Gül ağacına dilek dileme alanında dileklerini yazıp gül dallarına astılar. Katılımcılar “Martufalım fal olsun/İçi dolu bal olsun/Martufala gelenler/Muratları tez olsun” örneğinde olduğu gibi çeşitli martufal mânilerini içeren mâni çömleğinden martufal çektiler.
Evlenmeyi arzu edenler mâniler eşliğinde kilit açarak ve kısmet çemberinden geçerek şanslarının açılmasını dilediler. Ardından, dayanışma ve paylaşmanın simgesi olarak tuz ve ekmek paylaşımı gerçekleştirildi. Katılımcılar “tuz-ekmek hakkı” ritüeliyle birbirlerine bereket ve dostluk dileklerinde bulundu. Bu anlamlı paylaşım, şenliğin ruhuna uygun şekilde birlik ve beraberlik duygularını pekiştirdi. Ayrıca katılımcılar şenlik boyunca dilek çarkı ve bereket çuvalları ritüelleriyle baharı karşıladılar.
HBV Üniversitesi Itrî Yerleşkesinde coşkuyla gerçekleştirilen bu etkinlik, somut olmayan kültürel mirasın genç kuşaklara aktarılmasında önemli bir köprü işlevi gördü. Katılımcılar, Hıdırellez’e özgü ritüelleri deneyimleyerek geleneklerin yaşamasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulundular ve Üniversitenin pilav ayran ikramını tattılar.