UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve İklim Değişikliği Açılarından Doğal Kaynakların Kullanımında Halkla İlişkilerin Rolü Çalıştayı

13.5.2025

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve İklim Değişikliği Açılarından Doğal Kaynakların Kullanımında Halkla İlişkilerin Rolü Çalıştayı” 12 Mayıs 2025 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

Çalıştay programı, Çiftay Madencilik Grubu Başkanı Sinan Kabaloğlu, Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zühtü BATI, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdür Yardımcısı, Veli ALTUNDAĞ, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire SEVER ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal OĞUZ'un açılış konuşmalarıyla başlamıştır.

"2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Halkla İlişkiler" başlıklı ilk oturumda, halkla ilişkilerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin benimsenmesi ve toplum tarafından anlaşılmasındaki stratejik rolü ele alınmıştır. Panelde, toplumun sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konularındaki farkındalığını artırmak için dijital iletişim kanallarının etkin kullanımı, farklı paydaşlarla yapılabilecek iş birlikleri ve katılımcı iletişim yöntemleri tartışılmıştır. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadelede halkla ilişkilerin önemi vurgulanarak başarılı çevre iletişimi örnekleri paylaşılmıştır.

"Bilgi Tabanlı Toplum için Halkla İlişkiler" başlıklı ikinci oturumda, bilgi toplumunun gerektirdiği etkili ve şeffaf iletişim stratejileri tartışılmıştır. Panelde, toplumun doğru ve güvenilir bilgiye erişiminin kolaylaştırılmasında halkla ilişkilerin rolü vurgulanmış; özellikle dijitalleşme, veri yönetimi ve sosyal medya araçlarının önemi ele alınmıştır. Yanlış bilgi ve dezenformasyonla mücadelede halkla ilişkilerin sorumluluğuna dikkat çekilerek, bilgi kirliliğiyle mücadelede kurumların nasıl bir iletişim politikası izlemeleri gerektiği üzerine görüş alışverişinde bulunulmuştur.

"Doğal Kaynaklar ve Halkla İlişkiler" başlıklı üçüncü oturumda, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir yönetimi süreçlerinde halkla ilişkilerin kritik önemi tartışılmıştır. Panelde, doğal kaynakların kullanımında şeffaf ve doğru iletişimin toplumsal farkındalığı artırmadaki etkisi ele alınmış, çevreye duyarlı davranışların teşvik edilmesi için halkla ilişkilerin nasıl stratejik bir araç olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca oturumda, doğal kaynaklar üzerine geliştirilen projelerde kamuoyu desteğinin sağlanmasında ve paydaşlarla etkili iletişim kurulmasında halkla ilişkilerin rolü incelenmiştir. Potansiyel çevresel kriz durumlarında doğru iletişim stratejileri ile risk yönetiminin önemine değinilerek, başarılı uygulama örnekleri paylaşılmıştır.

Etkinlik kapsamında, kamu kurumları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri doğal kaynakların yönetiminde iletişim stratejilerinin önemini tartışmış ve halkla ilişkilerin kritik işlevleri üzerinde durmuşlardır. Çalıştay boyunca sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada etkili iletişim yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Kapanış oturumda yapılan değerlendirmelerde, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması için halkla ilişkilerin stratejik bir araç olarak daha etkin kullanılması gerektiği konusunda ortak görüş oluşmuştur. Çalıştay, genel değerlendirme ve soru-cevap oturumunun ardından sona ermiştir.

Çalıştay programı için tıklayınız.


first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img