Afrika Devletleri ve Türkiye Arasında UNESCO Konularında Deneyim Paylaşımı Beşinci Toplantısı, 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde Sivas’ta, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ev sahipliğinde, UNESCO Türkiye Millî Komsiyonu, TİKA, Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirildi.
Toplantıya; Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Esvatini, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Kamerun, Liberya, Madagaskar, Mauritius, Mozambik, Senegal, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve UNESCO Millî Komisyonları temsilcileri katıldı. Türkiye’den ise UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, TİKA, Afrika Kültür Evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras Genel Müdürlüğü temsilcileri toplantıda yer aldı.
Toplantı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet ŞENGÖNÜL’ün açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman NURDUN, Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem UZUN ve Sivas Valisi Dr. Yılmaz ŞİMŞEK konuşmalarını gerçekleştirdi. Açılış töreninde ayrıca Gabonlu öğrencilerin müzik dinletisi, Çadlı öğrencilerin dans gösterisi, Sivaslı öğrencilerin yöresel halk dansı performansı ve Aşık Şentürk’ün saz dinletisi katılımcılara kültürel bir şölen sundu.
Açılış konuşmalarının ardından, iki ayrı oturumda deneyim paylaşımı toplantısı gerçekleştirildi. Birinci oturumda, 2022 yılında düzenlenen MONDIACULT Konferansı sonuçları ve UNESCO 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Sözleşmesi’nin 20. yılı kapsamında deneyimler paylaşıldı. Bu oturumda katılımcılar, kendi ülkelerinde uyguladıkları kültür politikaları ve iyi uygulama örnekleri hakkında bilgi verdi.
İkinci oturumda ise somut ve somut olmayan kültürel miras ile doğal mirasın birlikte korunmasına ilişkin deneyim ve öneriler aktarıldı. Katılımcılar, kültürel çeşitlilik, gençlik katılımı, yasa yapıcılık, eğitim programları ve iklim değişikliğinin miras alanlarına etkisi gibi konularda görüş alışverişinde bulundu.
Toplantının ikinci günü, Türkiye ve Afrika ülkeleri gençleri arasında miras farkındalığını artırmayı amaçlayan Kolokyum ile devam etti. Kolokyumda, 27 Afrika ülkesinden gelen öğrenciler ile Türk öğrenciler, ülkelerinin doğal ve kültürel mirasını sözlü ve poster sunumları, geleneksel kıyafetler ve yemekler aracılığıyla tanıttı. Aynı gün, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Hıdırellez Bahar Bayramı kutlandı ve Sivas Tarihi Şehir Merkezine bir gezi gerçekleştirilerek katılımcılar Sivas’ın tarihi ve kültürüne ilişkin bilgilendirildi.
Programın son gününde katılımcılar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’na bir gezi gerçekleştirdi. 1985 yılında listeye kaydedilen bu eşsiz yapı hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen toplantı, Türkiye ile Afrika Devletleri arasında UNESCO iş birliğini güçlendirmek, ortak kültür ve miras anlayışını geliştirmek amacıyla düzenlenen önemli bir platform olma özelliğini sürdürdü.