UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Haberler

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite Toplantısı 12. Oturumu 9 Aralık 2017 tarihinde çalışmalarını tamamladı.

9.12.2017

Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite Toplantısı 12. Oturumu Kore Cumhuriyeti’nde 4-9 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Liste’si için aday olan 35 dosyadan 34’ü, Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi için aday olan 6 dosyanın tamamı yapılan müzakereler sonucunda ilgili listelere kaydedildi. Diğer yandan İyi Uygulama Örnekleri Kütüğü’ne 2 dosya kaydedilirken, 1 dosya ise Acil Koruma Listesi’nden Temsilî Liste’ye transfer edildi. Böylelikle 2008’de İstanbul’da yapılan 3. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükûmetler Arası Komite Toplantısında İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Başyapıtları Listesindeki 90 unsurun da Somut Olmayan Kültürel Miras Temsilî Listesine aktarılmasıyla beraber uluslararası listeleme sürecinde üç listeye toplam 470 unsur eklenmiş oldu.
Toplantıda Türkiye ve Makedonya’nın ortak dosyası olan Bahar Bayramı Hıdırellez de Temsilî Liste’ye kaydedildi. Böylece Türkiye, 2008 yılından 2017’ye kadar İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine 15 unsurunu kaydettirmiş oldu. Yılda bir kez toplanan Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesi daha önceki toplantılarında Türkiye’nin sunduğu 14 mirası İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine almıştı. Buna göre 2008 yılında Meddahlık Geleneği ve Sema Törenleri; 2009 yılında Âşıklık Geleneği, Karagöz ve Nevruz; 2010 yılında Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri vd.), Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Alevi Bektaşi Ritüeli Semah; 2011 yılında Tören Keşkeği Geleneği; 2012 yılında Mesir Macunu Festivali; 2013 yılında Türk Kahvesi ve Geleneği; 2014 yılında Ebru Kâğıt Süsleme Sanatı; 2016 yılında Geleneksel Çini Ustalığı, İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka ve Nevruz İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine alınmıştı. Kore Cumhuriyeti’nin Jeju adasında gerçekleşen bu yılki toplantıda Türkiye adına bir ilk de gerçekleşmiş oldu. Islık Dili Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi. Böylece Türkiye’nin listelerdeki toplam unsur sayısı 16’ya yükselmiş oldu.
Toplantıya UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nu temsilen Başkan Prof. Dr. Öcal Oğuz, Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel ve sektör uzmanları İrem Alpaslan Basık ile Tuna Yıldız; UNESCO Daimi Temsilciliği’nden Müsteşar Emriye Bağdagül Ormancı ve Alara Aydil; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nden
Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, uzmanlar Serkan Emir Erkmen, Gültekin
Dündar ve Hasan Erkal katıldı.