UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Komite Etkinlikleri

“Dünya Afrika ve Afro-Kökenli Kültür Günü” lansman etkinliği  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Ocak 2019'da UNESCO Yürütme Kurulu tarafından alınan kararın Kasım 2019’da gerçekleştirilen UNESCO 40. Genel Konferansında benimsenmesiyle ilan edilen 24 Ocak “Dünya Afrika ve Afro-Kökenli Kültürü Günü”nün lansman etkinliği Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Etkinlik, 23 Ocak 2020 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAF), AHBVÜ Edebiyat Fakültesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ortaklığı ve Ankara’da bulunan Afrika Ülkesi Büyükelçilikleri ile ASHOM Afrika Sefireleri Derneği işbirliğinde AHBVÜ Itri Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, AHBVÜ yönetimi, Afrika Birliği (African Union) ve Ankara’da bulunan Afrika Büyükelçiliklerinin temsilcileri ile çoğunlukla Afrikalı ve yabancı uyruklu AHBVÜ öğrencileri katıldı.

AHBVÜ tanıtım filmiyle başlayan etkinlikte açılış konuşmaları sırasıyla AHBVÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Timur AĞILDDERE, Afrika Birliği Uluslararası Hukuk Komisyonu (CUADI) Üyesi Doç. Dr. Hajer GUELDICH, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, AHBVÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf TEKİN, Afrika Ülkeleri Büyükelçileri Duayen Yardımcısı Cibuti Cumhuriyeti Büyükelçisi Aden Houssein ABDILLAHI ve T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim KIRAN tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca etkinliğe dair UNESCO Genel Direktörü Audrey AZOULAY’nin video mesajı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin KIRATLI’nın sözlü mesajı da katılımcılarla paylaşıldı.

Yapılan konuşmalarda Afrika ve Afro-kökenli kültürün tarihi, mevcut durumu ve geleceğinden bahsedilirken, UNESCO’nun böyle anlamlı bir hususta farkındalığı arttırmak üzere, özellikle Afrika Birliği ve Afrika Devletleri tarafından 2006 yılında Afrika Kültürünün Yeniden Doğuşu Anlaşmasının imzalandığı gün olan 24 Ocak tarihini Dünya Afrika ve Afro-Kökenli Kültürü Günü kutlamak üzere ilan etmesinin önemli bir inisiyatif olduğu ve takdir edilmesi gerektiği ifade edildi. Tarihi boyunca birçok kolonileşme ve sömürge hareketlerine maruz kalan Afrika halklarının özellikle Türkiye’nin girişimleriyle kendi kültürlerini yaşamalarının, yaşatmalarının ve korumalarının mümkün olabilmesi için gerçekleştirilen çalışmalar ve etkinliklerin, küresel boyuttaki olumlu yansımalarının aşikâr olduğu dile getirildi. Varoluş mücadelelerini devam ettirmeye çalışan Afrika toplumlarının en büyük güçlerinin yerel kültürle kalkınmak olduğundan hareketle, UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun devamlı destek ve işbirliği ile akademi ortaklığının sürdürülmesi ve Afrika kültürünün yaşatılması için birlikte çalışılmaya devam edilmesi gerektiği vurgulandı.

AHBVÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarının Afrika ve Türk Halk Müzikleri Dinletisi ve AHBVÜ Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi Ofisinin sembolik açılışı ile sona eren etkinliğin ardından; Afrika kültürünün en önemli bileşenlerinden olan müzik ve yemek kültürünü yansıtacak şekilde yirmiye yakın Afrika ülkesinin mutfak kültürü, başta Afrika kökenli üniversite öğrencileri olmak üzere katılımcılarla birlikte kutlandı.

 


first img first img first img first img first img first img first img first img first img first img