UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Komite Etkinlikleri

9 Nisan 2021 tarihinde, çevrim içi ortamda, Türkiye ve Azerbaycan Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüleri Çevrim İçi İstişare Toplantısı UNESCO Azerbaycan Millî Komisyonu, AHBV Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Âşık Şemşir Halk Müziği Mirası ve Hikâye Anlatıcılığı Gelenekleri UNESCO Kürsüsü iş birliğiyle gerçekleştirilmiştir.

Toplantı, UTMK Başkanı Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ, UNESCO Azerbaycan Millî Komisyonu Genel Sekreteri Büyükelçi Elnur SULTANOV, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Gözde TEKİN ve Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Folklor Enstitüsü Başkanı Muhtar İMANOV’un açılış konuşmalarıyla başlamıştır.

Toplantının, kürsülerin sunumlarını gerçekleştirdikleri ikinci bölümünde ise AHBV Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Erman ARAL, “Örgün ve Yaygın Eğitimde SOKÜM UNESCO Kürsüsü”; Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Folklor Enstitüsü Dede Korkut Bölümü Müdürü Prof. Dr. Ramazan GAFARLI, “Türk Halklarının Ortak Manevi Değerlerinin Öğrenilmesinde, Tebliğinde Yükseköğretim Kurumlarının ve UNESCO Kürsülerinin Rolü” ve Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Folklor Enstitüsü Mitoloji Bölümü Müdürü Prof. Dr. Seyfeddin RZASOY “Azerbaycan'da Somut Olmayan Kültürel Miras Alanındaki Kürsülerin Sayısının Artması için Yürütülebilecek Çalışmalar” konulu sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Toplantıya UTMK Üyeleri, akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılmıştır.

Toplantıda, UNESCO kürsülerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik çalışmalarda bölgesel iş birliğine sağlayabileceği katkılar, bu alandaki kürsü sayısının artırılması için yürütülebilecek çalışmalar, kürsülerinin STK’ların görünürlüğünü ve etkinliğini güçlendirmedeki rolü, yükseköğretim kurumlarının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına sağlayabileceği katkılar ve COVID-19 küresel salgını döneminde çalışmaların sürdürülmesi yöntemleri değerlendirilmiştir.