UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

MAB Programının 50. Yılı Kutlamaları

2021 yılında MAB Programının 50. Yılı kutlanmıştır.

UNESCO MAB internet sitesinde bu hususa ilişkin ayrı bir başlık açmıştır:

“50 yıldır hayatı kutluyoruz!

UNESCO'nun İnsan ve Biyosfer Programı 1971'de şu vizyonla oluşturuldu: insanlar ve doğa arasında sürdürülebilir bağlar oluşturulmasını teşvik etmek.

Bu orijinal fikir gelişti ve sürdürülebilir kalkınma için doğaya dayalı çözümleri destekleyen ve yaşayan laboratuvarlar olan biyosfer rezervlerinin oluşturulmasıyla somutlaştı. Bunun da ötesinde, bu şaşırtıcı ağ üzerinden programa canlılık ve yenilik aşılayarak toplulukların tüm üyelerini temsil eden küresel bir hareket oluşturdu.

2021 yılında Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı çeşitlilikte birleşecek ve dünya ekosistemlerinin her birinde daha uyumlu bir yaşam arayışıyla programı şekillendirenlere saygılarını sunacaktır.”

MAB Programının tarihçesine erişmek için tıklayınız.

MAB Programı 50. Yıl Sözcüleri

İnsan ve Biyosfer Programının Uluslararası Eşgüdüm Konseyi (MAB ICC), Jane Goodall Enstitüsü'nün kurucusu ve BM Barış Elçisi olan, etolog ve çevreci Dr. Jane Goodall DBE'yi MAB Programının 50. yıldönümü sözcüsü olarak seçmiştir. Dr. Goodall, MAB Programının bilimsel araştırma, biyolojik çeşitliliğe saygı ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesine dayanan değerlerini temsil ettiği için ICC tarafından seçilmiştir. Bu adaylık, aynı zamanda, Sayın Goodall'ın doğanın ve ona bağlı yerel popülasyonların savunulmasına ilişkin yıllar boyunca yaptığı çalışmalara bir övgü niteliğindedir. Dr. Goodall, dünyanın her bölgesinden beş genç sözcüyle birlikte, 2021 boyunca MAB Programının ve Dünya Biyosfer Rezervleri Ağının felsefesinin ve eylemlerinin sözcülüğünü yapmıştır.

Dr. Jane Goodall Kimdir?

Dr. Jane Goodall Temmuz 1960'da, henüz 26 yaşındayken, İngiltere'den günümüzde Tanzanya olarak bildiğimiz yere doğru yola çıkmış ve az bilinen vahşi şempanzeler dünyasına adım atmıştır. Bir defter, bir dürbün ve vahşi hayata olan hayranlığından belki biraz daha fazlasını yanına alarak bu bilinmezler diyarına adım atmaya cesaret eden Dr. Goodall, dünyaya, insanlığın yaşayan en yakın akrabalarına açılan eşsiz bir pencere sunmuştur.

Yaklaşık 60 yıllık çığır açan çalışması boyunca, Dr. Goodall bizlere yalnızca şempanzelerin yok olma tehlikesine karşı acil korumaya ihtiyaç duyduklarını göstermekle kalmamış, aynı zamanda tür koruma konseptini yerel halkın ve çevrenin ihtiyaçlarını da kapsayacak şekilde yeniden tanımlamıştır.

Genç nesli günümüzün çevresel zorluklarına hazırlamanın önemini göz önünde bulunduran Dr. Goodall, 1991 yılında Roots & Shoots programını başlatmıştır. Roots & Shoots, bugünümüzü ve geleceğimizi iyileştirmek için insanlar, hayvanlar ve çevre arasındaki ilişki üzerinde çalışmak üzere dünyanın dört bir yanından gençleri bir araya getirmektedir.

Bugün Jane Goodall dünyayı dolaşmakta, şempanzelerin karşı karşıya olduğu tehditler ve çevresel krizler hakkında konuşmakta ve her birimizi tüm canlılar ve paylaştığımız gezegen adına harekete geçmeye çağırmaktadır. Çalışmalarının kayda değer çıktıları arasında Gombe Güncel Araştırma Merkezi'nin 2018 yılında kendisinin en önemli araştırma alanı Gombe Masito Ugalla Biyosfer Rezervi'nin bir parçası olarak tanınması da sayılabilir.

Jane Goodall Enstitüsü, goriller, şempanzeler, bonobolar ve orangutanların hayatta kalmasını ve bunların Afrika ve Asya'daki yaşam alanlarını uzun vadede korumayı sağlamaya yardımcı olmak için 2001 yılında başlatılan Great Apes Survival Partnership'in de bir parçasıdır.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

MAB Gençlik Sözcüleri

Mart 2021'de gerçekleştirilen UNESCO Biyoçeşitlilik Forumu sırasında her MAB Gençlik Ağı bölgesinden bir temsilci sözcü olarak seçilmiştir:

  • Alicia Donnellan Barraclough (EuroMAB)
  • Rabecca Laibich (AfriMAB)
  • Amel Mechmech (ArabMAB)
  • Obed Palagot Echavarria (IberoMAB)
  • Xiaoge Ping (ASPACMAB)

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

 

MAB Programının 50. Yılında gerçekleştirilen etkinliklerin bazıları aşağıda sıralanmaktadır.

 

MAB programının 50. yıldönümü için Vik Muniz'in hazırladığı eserin sunumu

UNESCO İyi Niyet Elçisi Vik Muniz MAB Programını yıldönümü için "Wild Flowers, Summer 1915 after Tom Thomson, 2021" adlı bir çalışma hazırlamış ve Paris’te sunmuştur. Eser dünya çapında UNESCO tarafından belirlenen çeşitli gönüllü biyosfer rezervlerinde çekilen yüzlerce fotoğrafın sanatçıya iletilmesi ve birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu çağdaş fotoğraf mozaiği insanların çevreleriyle olan ilişkisinin renkli bir temsilidir ve "birlikte ve gezegenle uyum içinde yaşayabileceğimiz" bir dünyayı tasvir etmektedir. Haberin tamamı için tıklayınız.

 

Hayat hakkında: MAB Programının 50. yıl dönümü sergisi

Son yıllarda sağlık bunalımından dolayı yaşadığımız tecritte birbirimizi korumak için evlerimize kapandık, sadece ailelerimizden ve arkadaşlarımızdan değil, dış dünyadan da uzaklaştık, bir an için şehirlerimiz ve manzaralarımızla ilişkimize ara verdik.

İşte bu anlar UNESCO için çevremizle birlikte yaşama ve ortak geleceğimiz için yeni inisiyatifleri uygulamaya yönelik taahhüttün yenilenmesi anlamına gelmektedir.

Bu sergi, 131 ülkedeki 727 UNESCO Biyosfer Rezervlerinin 30'undan fazlasının ortak çalışmasıdır. Biyosfer rezerv yöneticileri, yerel topluluk üyeleri, araştırmacılar, sanatçılar ve daha pek çoğu, ellerinde bir kamera veya ses kayıt cihazıyla dayanıklılık, sürdürülebilirlik ve ortak geleceğimizi inşa etmek hakkında anlatmak sizlere anlatacakları hikâyelerini burada topladı.

Sergiyi ziyaret etmek için tıklayınız.