UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

İletişim Geliştirilmesi Uluslararası Programı (IPDC)

İLETİŞİM GELİŞTİRİLMESİ ULUSLARARASI PROGRAM (IPDC)

IPDC programı, gelişmekte olan ülkelerde medya gelişimini teşvik etmek ve medya tartışmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş BM sistemindeki çok taraflı tek yapıdır. Program sadece medya projelerini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda özgür ve çoğulcu medya gelişimi için gerekli çevrenin güvenliği için uğraşır.

Geçtiğimiz 30 yıl içinde Hükûmetler Arası Konseyi ve Bürosunun kararları ve kılavuzluğuna istinaden IPDC, iletişim gelişimi için en acil olan önceliğe ilişkin projeler üzerinde yoğunlaşmıştır.

IPDC Hükûmetler Arası Konseyi:

-           UNESCO Genel Konferansı tarafından seçilir;

-           Eşit coğrafi dağılım ve uygun rotasyonun sağlanması ihtiyacı dikkate alınarak UNESCO'nun 38 Taraf Devletinden oluşur;

-           Tercihen IPDC'nin kapsadığı alanlarda uzman olan Taraf Devlet temsilcilerinden oluşur.

IPDC uğraşları;  medya özgürlüğü ve çoğulculuğuna teşvik, medya toplumunun gelişimi, radyo ve televizyon organizasyonları, ulusal ve bölgesel haber ajanslarını modernleştirme, medya personellerine eğitimi kapsayan geniş bir alanda etki yaratmıştır.

Politik ve etik nedenler açısından bakıldığında; çok taraflı işbirlikleri, medya gelişimini teşvik etmek için en uygun yöntemdir. IPDC kanalıyla sağlanmış olan uluslararası destek, medya kuruluşlarının bütünlüğü ve özgürlüğüne müdahale etmez.

IPDC, insanların bilgiye eşit bir şekilde ulaşımını ve kendilerini özgür ve çoğulcu medyada ifade edebilmelerini sağlamak için her zamankinden daha fazla çaba harcamaktadır.

İnsanlar endişelerini paylaşabildikleri, araştırma yapabildikleri, tartışabildikleri, bilgi kazanabildikleri ve şiddeti kınayabildikleri medya çevrelerinin gelişimi için IPDC ile iş birliği içinde olmalıdır.

*Türkiye, İletişimin Gelişimi için Uluslararası Programına son olarak IPDC Hükûmetler Arası Konseyi’ne 40. UNESCO Genel Konferansında üye olmuştur. (2019-2023) 

**Metin http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/intergovernmental-programmes/ipdc/about-ipdc/ ve https://www.unesco.org/en/international-programme-development-communication?hub=668 adreslerinden alıntılanarak Türkçeleştirilmiştir.