UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

Geleneksel Kumaş İçin Doğal Boya Uygulamasıyla Gençlerin Güçlendirilmesi

16.3.2021

metin, farklı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

UNESCO, Sürdürülebilir Çevre Dostu Moda Endüstrisine doğru giden yolda Endonezya Doğal Boya Enstitüsü, Laboratorium Penelitian dan Pengujian Terpadu ve Universitas Gadjah Mada- (INDI, LPPT, UGM) ile iş birliği içindedir. Kita Muda Kreatif, 16 Aralık 2020’de genç geleneksel kumaş sanatkârları ve zanaatkârları için geleneksel kumaşlarda doğal boyaların uygulanması üzerine çevrim içi bir eğitim düzenlemiştir. Geleneksel kumaş maske yapmak için kullanılabilir ve özellikle de bu kumaştan elde edilen doğal boyalı tekstil ürünleri, çevre dostu ve sağlıklı bir süreç, ulusal miras değeri ve etik olarak sürdürülebilirlik açısından daha fazla değer sunabilir ve yerel ölçekte yerli zanaatkârları destekleyebilir.

 

Citi Vakfı'nın desteğiyle UNESCO Jakarta ve Citi Endonezya tarafından yürütülen bir gençlik güçlendirme programı olan Kita Muda Kreatif Programından Kuzey Sumatra, Yogyakarta, Orta Java, Bali ve Cakarta’dan gelen yirmi katılımcı çevrim içi eğitime katılmıştır. Eğitim, ekonomik, kültürel, çevresel ve zanaatkârların sağlık dostu değerleri gibi doğal boyaların içsel değerlerine ve doğal boyalarla geleneksel kumaş boyamadaki teknik sürece odaklanmıştır. UNESCO, sürdürülebilir moda endüstrisine yönelik yerel olarak uygun sürdürülebilir teknolojilerin teşvik edilmesini ve zanaatkârlar arasındaki iş birliğinin önemini desteklemektedir. INDI Direktörü Dr. Edia Rahayuningsih, eğitimin, genç zanaatkârların doğal boyama sürecindeki yetkinliklerini geliştirmeyi ve geleneksel kumaş oluştururken çevre dostu uygulamalar konusunda farkındalık yaratmayı amaçladığını vurgulamıştır. INDI, LPPT ve UGM’de araştırmacı ve öğretim görevlisi olan Dr. Indriana Kartini, Sayın Esti Anatasari ve Prof. Catur Sugiyanto Endonezya'daki doğal boyaların zengin değeri ve sahip oldukları yüksek potansiyele ilişkin çeşitli perspektifler sunmuşlardır.

 

Takip eden oturumlarda Magelang’daki Amung Godong Ecoprint’in sahibi Sayın Retno Setyaningsing ve eko-baskı meraklısı Dr. Edia Rahayuningsih tarafından geleneksel kumaş için doğal boyama işleminin pratik ve teknik uygulamalarından bahsedilmiştir. Boyama işlemi, kumaş hazırlama tekniklerini, zanaatkârların kumaştan dokuma maske üretebilmesinden önce gerçekleştirilen kurutma aşamasına kadar olan boyama prosedürünü içermiştir. Bu eğitimi daha sonra bir dizi koçluk seansı izlemiştir. Katılımcılar kursiyerlerin her birine gönderilen uygulamalı doğal boya paketlerini kullanarak bir buçuk ay boyunca denemeler ve uygulamalar gerçekleştirmişlerdir. Eğitmenler ise kendi kendine uygulama döneminde kursiyerlere çevrim içi ve birebir yardım sağlamıştır.

 

26 Ocak 2021’de, eğitim sürecini ve ilerleyişini değerlendirmek için bir değerlendirme ve geri bildirim oturumu yapılmıştır. Toplamda on dört katılımcı, doğal boyalı batik, batik kumaş ve eko-baskılı kumaştan oluşan son ürünlerini sergilemişlerdir. Hatta bazı katılımcılar ürünlerini doğal boyalı kumaştan yapılmış maske veya tişört olarak sunmuşlardır. Etkinliğin son kısmında, eğitmenler, yerel sanatkârlar ve zanaatkârlarla yakından çalışan Yogyakartalı moda tasarımcısı Sayın Darie Gunawan, en iyi nihai ürünü üreten beş katılımcıyı seçmiştir. Seçilen katılımcılar, eğitim sırasında oluşturulan doğal boyalı geleneksel kumaştan üretilecek olan moda ürünlerini geliştirmek için Sayın Darie ile iş birliği yapacaklardır.

 

Bu faaliyetler, 4, 5 ve 9. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasını desteklemektedir.

 

Daha fazla bilgi için lütfen Ai Sugiura ile iletişime geçebilirsiniz (a.sugiura@unesco.org).

 

https://en.unesco.org/news/youth-empowerment-natural-dye-application-traditional-fabric

adresinde yayınlanmış olan metinden yararlanılarak Türkçeleştirilmiştir.