UNESCO Türkiye Millî Komisyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

Duyuru

UNESCO Genel Direktörü Sayın Audrey Azoulay’in Uluslararası Barış Günü’ne Dair Mesajı

20.9.2021

“Dünyada barış herkesin sorumluluğudur; barış evrensel bir sorumluluktur.”

Bu Uluslararası Barış Günü'nde, Meksika’nın yerli Otomí topluluğunun bir üyesi olan Otomí Tolteca tarafından söylenen bu sözler, bizlere, hemcinslerimizle dayanışma gösterme görevimizi hatırlatmaktadır; barışın inşası ve savunulması evrensel bir girişimdir,  her gün gerçekleştirilmesi gereken ve hepimizi ilgilendiren kolektif bir taahhüttür.

Barıştan sorumlu olmak, eşitlikçi bir dünyaya ulaşmamızı engellemeye devam eden eksikliklerin ve adaletsizliklerin üstesinden gelmek için kişisel ölçekte harekete geçmek anlamına gelmektedir. Çünkü bölünmenin aşındırdığı bir gezegen, barışı bilmeyen bir gezegendir.

Uzun vadede, diyalog ve uzlaşma yoluyla barışı inşa etmek, son derecede yıkıcı bir dünya savaşının sonunda ifade edilen Birleşmiş Milletler'in kuruluş amacıdır.

UNESCO olarak, kuruluşumuzda da ifade edildiği gibi, bu misyonun zorunlu olarak en başından itibaren, eğitim, bilim ve kültür üzerine gerçekleştirilecek çalışmaları içermesi gerektiğine inanıyoruz; "Savaşlar insanların zihninde başladığından dolayı barış savunusunun inşa edilmesi gereken yer de insanların zihinleridir".

UNESCO, programlarımız ve sahadaki eylemlerimiz aracılığıyla her gün kurucularımızın barışın savaşın yokluğundan daha fazlası olduğunu sağlamaya olan bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir. Bu hem akılda hem de kalpte sımsıkı tutulan bir inançtır, birbirimizin farklılıklarına saygı duyarak birlikte yaşama kapasitesidir.

Uluslararası Kültürlerin Yakınlaşması On Yılı (2013-2022) boyunca kararlılıkla onurlandırdığımız ve Mart 2021'de Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Küresel Forumumuzun ilk baskısının merkezinde yer alan çeşitlilik içinde barışa olan bu bağlılıktır.

Bununla birlikte, barış günlük çaba gerektirdiği ve sürekli olarak eğilmesi gereken bir dönüşümü gerektirdiği için evrensel barışa giden yol uzundur. Bağımsız Fildişi Sahili Cumhuriyetinin ilk Başkanı olan Félix Houphouët-Boigny, "Barış bir kelime değil, davranıştır" demiştir. UNESCO Barış Ödülü'nü Félix Houphouët-Boigny'ye vererek onun mirasını kutluyoruz.

Bu nedenle, toplumlarımızda bir barış kültürünün sağlanması ve dünyanın en savunmasız nüfuslarının korunması için dayanışma ve işbirliği şimdi her zamankinden daha fazla gereklidir.

Kuruluşumuz, bu Uluslararası Gün vesilesiyle, görüş ve insan çeşitliliğine saygı duyarak herkesi diyaloga girmeye ve gelecekle ilgili fikirlerini paylaşmaya çağırmaktadır. Çünkü dünyada kalıcı barışa yönelik ortak arayışımızda tehlikede olan şey budur.

Bu yazı https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000379011_eng?posInSet=1&queryId=N-cd483a7e-98b0-4116-be74-0a58af22413e adresinde yer alan metinden faydalanılarak Türkçeleştirilmiştir.